Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 21 kwietnia 2013

Chleb pszenno-żytnio-owsiany

A co jak szaleć to szaleć.
Chleb wyszedł znakomicie  i polecam go upiec bo naprawdę warto.
Zamieszczam dużo przepisów na chleby bo może każdy następny to będzie ten który przypadnie Wam do gustu i go upieczecie a smak i aromat nie zastąpi sklepowego.
Może ten to będzie ten właściwy.
Chleb pieczony jest w garnku rzymskim, dzięki czemu jest wilgotny ale równie dobrze można go upiec w foremce i też będzie ok.

  
          Składniki:
  • 400 g mąki żytniej 850
  • 230 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki owsianej
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1 szklanka zakwasu
  • 10 g drożdży
  • 2 szklanki wody
  • bio papryka Royal Brand do posypania

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Mąki wsypać do miski, dodać sól, zakwas, drożdże oraz pestki dyni oraz wlać wodę i wyrobić ciasto elastyczne ale nie za gęste.
Jak jest za gęste, czyli nie da się mieszać łyżką dodać troszkę wody.
Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Trwa to około 2 godzin.
Garnek rzymski namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut, osuszyć i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto zamieszać łyżką drewnianą i przełożdo garnka rzymskiego.
Posypać bio papryką Royal Brand.
Odstawić na 15 minut a następnie przykryć i wstawić garnek do zimnego piekarnika.
Temperaturę nastawić na 190 C.
Od momentu uzyskania temperatury pieczemy 50 minut.

Chleb po wyjęciu studzimy na kratce.
Smacznego. 
Przepis własny.

3 komentarze:

  1. chlebuś z gliniaka jest dla mnie najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy chleb pieczemy cały czas pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks