Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 10 kwietnia 2013

Chrupiąca ciabata

Bardzo serdecznie polecam ten rodzaj pieczywa bo można je jeść do wszystkiego.
Jest mało pracy a efekty rewelacyjne.
Tak o ciabacie mówi Wikipedia:
Ciabatta – włoski biały chleb, zrobiony z mąki pszennej i drożdży.
Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. 
Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć".
Chrupiąca ciabata.

  
               Składniki:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 850
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
Do dużej, ciepłej miski wkładamy połowę drożdży, wlewamy 150 ml letniej wody, letnie mleko, oraz miód.
Mieszamy wszystko na gładką masę.
Następnie dodajemy 1 szklankę mąki i ponownie mieszamy.
Miskę przykrywamy ściereczką i  odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
Pozostałe drożdże mieszamy z 250 ml ciepłej wody i wraz z oliwą dodajemy do zaczynu w misce po wyrośnięciu.
Mieszamy, dodajemy mąkę i sól i drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto minimum 5 minut.
Ciasto powinno być luźne ale elastyczne.
Miskę ponownie przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu aż ciasto potroi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ostrożnie dzielimy na dwie części.
Rękami obsypanymi mąką delikatnie formujemy bochenki.
Wierzch spłaszczamy ręką i obsypujemy mąką.
Przekładamy bochenki na blachę i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Pieczemy w 220 C ok. 15 minut a następne 15 minut w 160 C.  
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks