Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 9 kwietnia 2013

Chrzan domowej roboty

Robicie domowy chrzan czy raczej kupujecie w słoiczkach gotowe?
Ja odkąd odkryłam właściwości lecznicze chrzanu robię sama taki domowy chrzan.
Niczym nie jest ulepszony i nic nie zabija jego właściwości przeciwbakteryjnych.
Dla tych co kupują polecam zetrzyjcie sami korzeń chrzanu a nie pożałujecie.
Doznania zapewnione.
                 Składniki:
  • 300 g korzenia chrzanu
  • 80 ml śmietany słodkiej
  • sok z cytryny do smaku 
  • cukier do smaku
  • ewentualnie szczypta soli
 Zakasujemy rękawy, otwieramy okno i trzemy chrzan.
Nie jest to zajęcie szczególnie uciążliwe i żmudne tylko wymaga trochę siły.
Łzy trochę pociekną   ale to dla zdrowotności.
Do startego chrzanu dodajemy śmietanę, cukier oraz sok z cytryny i mieszamy.
Opcjonalnie można dodać sól ale nie jest to konieczne.
Smaku domowego chrzanu nic nie zastąpi.
Smacznego.

4 komentarze:

  1. W tym roku pierwszy raz kupiłam laski chrzanu i z nich robiłam tarty chrzan.
    Jest tak dużo śniegu. Nie było możliwości wykopania chrzanu.
    I co się okazuje. Nie jest on taki rewelacyjny jak nasz, ekologiczny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo rzadko jem chrzan, ale nie trzeba mnie przekonywać że chrzan własnoręcznie starty jest smaczniejszy od kupnego :) przede wszystkim wiemy co jemy, bo w tych gotowych często jest wiele ciekawych składników ...

    OdpowiedzUsuń
  3. jej jak możesz być tak okrutna...:-)i takie rady dawać?
    nienawidzę trzeć chrzanu jako nastolatka musiałam to robić zawsze na Wielkanoc a było tego duuuużo... oj płakałam ja płakałam:-)... teraz robi to za mnie blender;
    niemniej jednak co prawda to prawda domowego chrzanu żaden kupny nie zastąpi.
    gosiak

    OdpowiedzUsuń
  4. W kupnym chrzanie potrafi być tyko 28% chrzanu i co tam jeszcze jest. Czytajcie etykiety
    Edward

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks