Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 6 kwietnia 2013

Jogurtowy tort owocowy

Ten tort to prawdziwa bomba witaminowa.
Oczywiście możecie sobie owoce dowolnie dobierać tak aby Wam smakowalo.
Ja miałam jeszcze zamrożona paczkę czarnej porzeczki oraz paczuszkę mrożonych wiśni. 
Tort jest wyśmienitą propozycja na posezonowe "czyszczenie "zamrażarki.

                Składniki:
  • 200 g owoców czarnej porzeczki
  • 200 g wiśni
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego - można więcej według uznania
  • galaretka szafirowa
  • biszkopty okrągłe na dno tortownicy
  • 2 łyżki żelatyny
  • tortownica 21 cm średnicy

 Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody a gdy napęcznieje podgrzewać do rozpuszczenia.
Owoce rozmrozić i osuszyć na sicie.
Galaretkę szafirową rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do przestygnięcia.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą.
Na dnie układamy biszkopty dość ciasno aby nie wypłynęły.
Jogurt mieszamy z cukrem trzcinowym i dodajemy rozpuszczoną żelatynę po czym mieszamy.
Na biszkopty wylewamy trochę masy jogurtowej  i wysypujemy na nią połowę czarnej porzeczki.
Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Następnie wylewamy  resztę masy jogurtowej i rozsypujemy na niej wiśnie lekko wtykając je palcami w masę.
Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Następnie na  masę wylewamy tężejącą galaretkę i zasypujemy tort resztą czarnej porzeczki.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na minimum 4 godziny.
Po otwarciu obręczy tortownicy należy usunąć folię spożywczą a tort ma na bokach wówczas fajna fakturę.
 Mój tort jest dość kwaskowy ale ja tak lubię.
Można ubić śmietanę i udekorować tort lub dodać więcej cukru. 
Decyzja należy do Was a mój pomysł niech Wam pomoże w stworzeniu pysznego tortu owocowego. 
Smacznego.   

6 komentarzy:

  1. Fajny, owocowy i ....dietetyczny. Super.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda znakomicie i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :) Bardzo letnie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a nia miały byc dwie łyżeczki żelatyny.zrobilam z dwoma łyzkami i wyszło bardzo sztywne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz to zależy od tego co kto lubi, my wolimy bardziej zwarte sernik i stąd większa ilość żelatyny aby taki był, natomiast jeśli lubisz miękki można dać mniej żelatyny.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks