wtorek, 16 kwietnia 2013

Ryż ze szpinakiem, groszkiem i marchewką

Danie bardzo smakowite i trochę poszłam na łatwiznę ale czy zawsze musi być wyszukanie?
No właśnie niekoniecznie, może być też  szybko, prosto i pysznie.
Wygrałam kiedyś zestaw produktów firmy SyS i wykorzystałam tu Danie Babci Zosi.
Są to proste i dość dobre dania godne polecenia gdy chcemy coś szybko przygotować.
Dodaje że czasami.
                Składniki:
  • opakowanie ryżu ze szpinakiem Danie Babci Zosi SyS
  • 1 puszka marchewki z groszkiem
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml wody
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 200 g mozzarelli
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
 Opakowanie ryżu ze szpinakiem zalewamy 500 ml wody i gotujemy do miękkości ok. 20 minut.
Następnie dodajemy do  ugotowanego ryżu pokrojone w kostkę mozzarellę oraz w pół plasterki kiełbasę.
Dodajemy do dania osączoną marchewkę z groszkiem i gotujemy aż wszystko pięknie się połączy.
Na patelni rozgrzać olej z masłem i podsmażyć posiekany czosnek.
Dodać do potrawy.
Doprawić solą i pieprzem.
Na koniec wbić do potrawy 1 żółtko aby nadać jej delikatności i nie gotujemy.
Podawać na liściach kapusty pekińskiej lub sałaty rzymskiej.
 Smacznego.

2 komentarze

  1. A jakbym zrobiła ze zwykłym ryżem? Nie wiem czy ten gdzieś w sklepie dostanę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że tak, ryż i szpinak,nawet mrożony tez będzie znakomicie, ja po prostu to danie juz miałam w domciu.
      Smacznego Justyno :-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger