Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 20 kwietnia 2013

Sernik ziemniaczany z polewą wiśniowo-kajmakową

No i co tu dużo pisać, sernik jest pyszny, wilgotny, aromatyczny.
Pieczcie moi mili pieczcie bo warto.
               Składniki na sernik:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 8 jaj
  • 200 g masła
  • 300 g cukru
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki pasty waniliowej
  • 300 g wiśni wydrylowanych
               Na spód:
  • herbatniki petit beurre 
  • paluszki słone
                Polewa:
  • 150 g krówek
  • 2 łyżki masła
  • 80 ml soku z wiśni
Na dno blaszki - u mnie kwadratowa tortownica - wkładamy papier do pieczenia a na nim układamy herbatniki a na herbatnikach równo jeden obok drugiego układamy paluszki.
Ser i ugotowane ziemniaki zemleć razem w maszynce do mielenia trzykrotnie.
Żółtka, cukier i miękkie masło utrzeć razem na puszystą masę i porcjami dodawać do sera ciągle mieszając.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli a pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru.
Pianę z białek delikatnie wymieszać z serem.
Ciasto delikatnie aby nie poprzesuwać paluszków wyłożyć na blaszkę.
Na sernik wyłożyć osączone z soku wiśnie i powciskać je w masę serową.  
Piec 50 minut w temperaturze 180 C.
Zostawić do przestygnięcia.
Krówki, masło oraz sok wiśniowy - z osączania wiśni - gotujemy do momentu rozpuszczenia krówek.
Zostawiamy do wystudzenia.
Zimną polewą zalewamy zimny sernik i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.
Sernik zaraz po zalaniu polewą
  Smacznego.  

6 komentarzy:

  1. sernik z ziemniakami! a myślałam, że mnie już nic nie zdziwi :) z czystej ciekawości trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to pysznie wygląda. Domyślam się, że jest przepyszne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny sernik, wygląda apetycznie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  4. hm...z ziemniakami? aleś mnie zaskoczyła!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik z ziemniakami też robię,jest bardzo smaczny i wilgotny a takie lubię.Ciekawą polewę zrobiłaś.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks