piątek, 26 kwietnia 2013

Wołowina w słodkim sosie na cykorii

Danie to powstało pod wpływem chwili.
Ja wołowinę uwielbiam ale ponieważ cena nie zawsze zachęca do kupienia, czasami zastanawiam sie nad tym czy tamtym kąskiem.
Tym razem piękną wołowinę gulaszową nabyłam w Lidlu  i powstało to oto danie na które serdecznie zapraszam.
               Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 łyżki przyprawy Shoarma Royal Brand
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 g rodzynek
  • 1/2 kostki rosołowej wołowej
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 50 g gęstej śmietany
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cykoria
  • 100 g makaronu risini ( ryżowy ) 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mięso kroimy w dużą kostkę i posypujemy przyprawą shoarma, równo obtaczając kostki mięsa.
Odstawiamy na 2 godzimy a następnie rozgrzewamy na patelni masło klarowane i obsmażamy mięso ze wszystkich stron na rumiano.
Na drugą patelnię wlewamy wino, dodajemy kostkę rosołową, rodzynki oraz pieprz kolorowy.
Chwilę razem gotujemy a następnie dodajemy śmietanę.
Dodajemy sos do mięsa i gotujemy do miękkości mięsa - tak jak lubimy.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Liście cykorii podsmażamy na łyżce masła po 30 sekund z każdej strony.
Jak mięso jest już gotowe rozrabiamy mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i "zaklepujemy" sos, należy jeszcze sos raz zagotować.

 Podajemy makaron na liściu cykorii polany sosem słodkim z wołowiny.
Smacznego.    

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger