środa, 1 maja 2013

Atramentowy makaron i frutti di mare

Czarny makaron z atramentem z kałamarnicy oraz pyszne krewetki królewskie.
Połączenie iście królewskie.
Warto zakupić makaron bo prezentuje się niesamowicie cudnie, jak skórzane paseczki na talerzu a na nim różowe krewetki.
Popatrzcie sami.

             Składniki:
  • 250 g makaronu jajecznego z sepią ( substancja barwiąca z ośmiornicy )
  • 300 g krewetek królewskich
             Marynata do krewetek:
  • 50 ml oleju z czosnkiem
  • 100 ml różowego wina
  • 1/2 pęczka koperku posiekanego
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Royal Brand
Krewetki obrać i zamarynować na minimum15 minut.
               Dodatkowo potrzeba:
  • 10 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • olej ryżowy do smażenia 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • sól
 Krewetki razem z marynatą smażymy na oleju ryżowym po 2 minuty z każdej strony.
Na drugiej patelni smażymy posiekany czosnek oraz pokrojone w plastry pieczarki.
Łączymy zawartość obu patelni i wlewamy śmietanę.  
Gotujemy 2-3 minuty.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Podajemy makaron ustrojony krewetkami w sosie i posypujemy posiekaną natką pietruszki. 
 Smacznego.
Przepis własny. 

3 komentarze

  1. Danie wykwintne i bardzo zachęcające:)))jak wszystkie Twoje dania które śledzę i niejednokrotnie wykorzystuję:))))Pozdrawiam serdecznie i miłej majówki życzę

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie próbowałam czarnego makaronu,ciekawe jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger