Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 13 maja 2013

Chleb pszenny na żytnim zakwasie

Moje eksperymenty kulinarne jeśli chodzi o chlebki nigdy nie ustaną bo uwielbiam obserwować jak chleb rośnie, i w zależności co do niego dodam mam inny i bardziej pyszny bocheneczek.
Tutaj użyłam zwykłej mąki pszennej 650 oraz zakwasu żytniego.
Chleb wyszedł puszysty i bardzo mięciutki.

                      Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej 650
  • 2,5 szklanki letniej wody
  • kulka drożdży wielkości orzecha włoskiego
  • 1 szklanka zakwasu żytniego 
  • 3 łyżeczki soli
  • płatki owsiane do posypania wierzchu chleba  
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.
Do mąki wsypać sól oraz wlać zakwas, rozpuszczone drożdże oraz wlać wodę i zarobić ciasto.
Ciasto nakryć w misce ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
Podczas rośnięcia przygotować 2 keksówki, wysmarować je masłem i wysypać mąką.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do foremek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 190 C.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjmujemy z foremek i studzimy na kratkach.
 Smacznego.

14 komentarzy:

  1. Dorotko, jak skończę obecny chleb, wypróbuję Twój przepis.
    Ja też bardzo lubię eksperymentować.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowy chleb to jest to, często u dziadka taki kombinuje :)
    www.cookplease.blogspot.com omlet jagodowy zaprasza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podoba Ci sie takie kombinowanie?
      Upsss, pieczenie chlebka?

      Usuń
  3. A skąd zakwas? ... będę wdzięczna za odpowiedź. Joanka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanko zakwas trzeba sobie wyhodować, jak znajdziesz pod lonkiem, to jest bardzo proste:
      http://doowa.blogspot.com/2013/02/jak-zrobic-zakwas.html

      Usuń
  4. Zawsze kiedy czytam u Ciebie że upiekłaś kolejny chleb:)))jest mi wstyd bo ja żadnego jeszcze nie upiekłam:(((Pozdrawiam bardzo serdecznie:)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może w końcu Cie zachęcę Reniu, warto wierz mi :-)

      Usuń
  5. Domowy chlebek jest najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowy chleb, a ten wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks