Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 18 maja 2013

Chleb żytni na zakwasie

No to pieczemy kolejny chleb.
Zachęcam gorąco bo taki upieczony własnoręcznie nie można porównać z żadnym kupnym, ja to już wiem a teraz czas na Was.
Zapraszam, a jeśli nie wiecie jak zrobić zakwas to zapraszam tu [ klik ].  
Jest to bardzo podstawowy przepis na chleb bez żadnych dodatków, zacznijcie piec chlebki.

               Składniki:
  • 1 kg mąki żytniej 1750
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 i 1/3 szklanki zakwasu żytniego
  • 3,5 szklanki wody
  • czarnuszka do posypania

Z podanych składników zarobić ciasto - będzie dość luźne - i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 3-4 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu przekładamy ciasto do dwóch foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Zostawiamy chlebki ponownie do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem wierzch spryskujemy wodą i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C.
Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i studzimy na kratkach.

 Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobny tylko daję dużo więcej zakwasu. Wychodzi pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ciągle szukam i próbuję, ten wyszedł pyszny.
      Spróbuje jednak z większą ilością też.
      Ile dodajesz tego zakwasu?

      Usuń
  2. W poniedziałek będę piekła chleb pszenny wg Twojego przedostatniego przepisu.
    Ten też jest bardzo ciekawy. Kupuje mąkę w młynie...nie wiem czy jest to 1750
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąką 1750 jest ciemniejsza niż zwykła biała 650, ot i tyle o mące:-)

      Usuń
  3. zgadzam się, nic się nie równa z domowym chlebkiem!


    zapraszam na nowy post i na rozdanie!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Na zdjęciach na pewno nie jest opisywany chleb ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A niby skąd ten wniosek Anonimie? czyżby Ci nie wyszedł?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks