Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 25 maja 2013

Podziękowania i Rafaello

Na początku chcę Wam serdecznie podziękować za to że jesteście ze mną i do mnie zaglądacie.
Dziś bowiem otwieram bloga i co widzę? 
Blog ma ponad milion wyświetleń....hurrra, bardzo się cieszę że sprawiliście mi taką niespodziankę.
Dla mnie to bardzo ważne że jesteście tu ze mną i podzielacie moją pasję jaka jest między innymi czarowanie w kuchni.
Dlatego dziś dla wszystkich moich czytelników przygotowałam pyszne ciasto zwane Rafaello.
Szybkie do zrobienia, polecam bo jutro Dzień Matki, dzieci przyjdą z kwiatkami.
Zapraszam i jeszcze raz dziękuję.


           Składniki:
  • 2 duże opakowania krakersów
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny bądź masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
  • 100 g  czekolady nadziewanej o smaku cytrynowym

 Żółtka utrzeć z cukrem i 1/2 szklanki cukru oraz cukrem waniliowym.
Dodajemy do żółtek mąkę, budyń oraz 1/2 szklanki mleka i dokładnie mieszamy.
Pozostałe mleko należy zagotować z resztą cukru a następnie dodajemy do mleka masę żółtkową i gotujemy budyń.
Budyń należy wystudzić.
Masło ucieramy na puch i po łyżce dodajemy zimny budyń.
Gdy caly budyń wymieszamy z masłem dodajemy na koniec 3/4 wiórków kokosowych.
Na dnie blaszki o wymiarach 24 x 14 cm układamy warstwę krakersów.
Na krakersy wykładamy 1/3 kremu z wiórkami, następnie kolejna warstwa krakersów i ponownie krem.
Pozostaje jeszcze jedna warstwa krakersów i reszta kremu na wierzch ciasta.
Na  krem wysypujemy resztę wiórków kokosowych oraz kruszymy schłodzoną czekoladę.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Witaj Dorotko!
    Szczerze gratuluję MILIONA wejść.
    Bardzo lubię Twój blog i jestem u Ciebie codziennym gościem. Gdy nie mam pomysłu na zrobienie czegoś ciekawego i pysznego korzystam właśnie z Twoich wypróbowanych pomysłów.
    Życzę Ci kolejnych MILIONÓW.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze, bomba - muszę niedługo zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Prawdziwa z Ciebie milionerka! Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasta kokosowe,a to jest rzeczywiście proste i wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, uwielbiam rafaello :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks