Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 23 maja 2013

Tort bezowy z masą krówkową

Po dłuższej przerwie znowu coś słodkiego bo jak wszyscy wiemy słodkości wszyscy lubią, tylko czasem się nie chcą przyznać do tego.
Tort jest słodki, pyszny i delikatny.
Do kawki będzie akurat.

                 Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 300 g cukru drobnego kryształu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • garść suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka mąki
             Na krem:
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 g masy krówkowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • garść daktyli
  • kakao do posypania
Daktyle do bezy należy pokroić i osypać łyżką mąki aby ładnie się obtoczyły i wtedy nam nie spadną na dół bezy.
Na arkuszu papieru do pieczenia należy narysować dwa koła o średnicy ok. 20 cm. 
Papier umieścić na blaszce do pieczenia.
Białka wlewamy do suchej, najlepiej metalowej miski, wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą masę, następnie do której dodajemy ocet winny a potem cały czas miksując po łyżce cukier.
Ubijamy do momentu gdy cukier się skończy a piana będzie lśniąca i bardzo sztywna.
Następnie dodajemy do białek pokrojone daktyle oraz mielone migdały i bardzo delikatnie łopatką mieszamy.
Masę bezową przekładamy na narysowane krążki na papierze.
 Wstawiamy bezy do piekarnika nagrzanego do 150 C a po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 110 C i suszymy nasze bezy ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie zakręcamy płomień i otwieramy lekko drzwiczki i czekamy aż bezy same wystygną.
Serek mascarpone wkładamy do miski razem z masą krówkową oraz miękkim masłem i mieszamy na gładką masę.
W drugiej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywną masę.
Zawartość obu misek mieszamy a na koniec dodajemy do kremu pokrojone daktyle - kilka zostawiamy do dekoracji - oraz mielone orzechy włoskie.
Krem mieszamy jeszcze raz i gotowy.
Na paterze układamy jedną bezę a na niej układamy 3/4 kremu.
Na kremie układamy drugą bezę lekko dociskając a na niej resztę kremu.
Na wierzchu posypujemy kakao i układamy zostawione daktyle.
Tort wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego.
                       Tutaj inspiracja.

6 komentarzy:

  1. toż to rozkosz...!

    pozdrawiam i zapraszam

    http://czerwonafilizanka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pyszne, bardzo lubię bezy, planuję zrobić sobie taką na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, ja ogólnie uwielbiam słodycze, więc i w tym zatopiłabym zęby :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubię i to bardzo:))))a torcik wygląda smakowicie:))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne na DZIEŃ MATKI i myślę o poczęstunku dla dzieci i słodkiego podarunku dla matki...:) Tort bardzo kuszący i nie mam wątpliwości co do fenomenalnego smaku!:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks