Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 11 czerwca 2013

Babka jogurtowo szpinakowa z żurawiną

Pomysł pochodzi stąd [ klik ] , a ja zrobiłam go trochę po swojemu.
Ponieważ szpinak uwielbiam to czemu nie użyć jego pięknego zielonego barwnika do wypieku baby.
Ja tak jak Beata użyłam na czubku łyżeczki barwnika w proszku ale nie jest to niezbędne bo i tak kolor jest zielony.
W cieście nie czuć ani zapachu ani smaku szpinaku, jest za to cudny kolor, zachęcam do upieczenia.


              Składniki na małą babę z kominkiem:
  • 2 jaja
  • 220 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 95 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 95 ml jogurtu naturalnego
  • cukier puder do posypania
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 kostka mrożonego szpinaku 
  • na czubku łyżeczki barwnika zielonego

 Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę a następnie dodajemy olej, jogurt, pastę waniliową i mieszamy na gładkie ciasto.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia  i dalej miksujemy.
Ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy rozmrożony wcześniej i zmiksowany szpinak.
Miksujemy blenderem aby szpinak ładnie się rozbił i dodajemy barwnik.
Formę z kominem smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Na dno wlewamy połowę ciasta białego, potem połowę zielonego, znowu białe i zielone.
Na wierzchu wtykamy w ciasto owoce żurawiny.
Pieczemy 45 minut w 180 C.
Po upieczeniu i przestudzeniu wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

 Smacznego.
Przepis dodaję do Akcji "Czas na szpinak 3!"

14 komentarzy:

  1. z tym zielonym akcentem wygląda szałowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne :) Nie wpadłabym na takie połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja natomiast myślałam juz wcześniej o tym połączeniu :-)

      Usuń
  3. Narobiłaś mi takiego smaczku że nie wiem czy zasnę:))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renia pieczesz? Spałaś dobrze hi hi, pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Kocham szpinak i myślałam, że mogę go wcisnąć wszędzie. Ale w babkę?! O tym bym chyba nie pomyslała za Chiny ludowe!
    Czad!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Dario że Cię zaskoczyłam :-)

      Usuń
  5. Cieszę się , że smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię ją zrobię! Zdam egzaminy i machnę taką babkę bo jestem jej przeciekawa ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że dołączysz do konkursu jak juz zrobisz :-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks