Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 21 czerwca 2013

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Dziś proponuję Wam pyszny, puszysty chleb na zakwasie.
Jest ciepło na dworze więc szybko będzie rósł a potem cieszył podniebienia zjadających.

     Dzień wcześniej robimy rozczyn:
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na 24 godziny pod przykryciem.
                  Chleb właściwy:
  • 500 g mąki żytniej
  • 500 g mąki pszennej 450
  • cały zaczyn
  • 20 g drożdży
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 3,5 szklanki ciepłej wody
  • sezam do posypania
Z podanych składników zarabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
W te upały może być szybciej.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Ciasto w foremkach pozostawić do wyrośnięcia-ok.30 minut a następnie obsypać  sezamem i piec ok. 60 minut w temperaturze 190 C.
Po upieczeniu wyjąć z foremek i studzić na kratkach.
Smacznego.
            Przepis własny.

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks