niedziela, 2 czerwca 2013

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Przepis dostałam od koleżanek w pracy bo ostatnio szaleją z wypiekiem tego puchu.
Ciasto jest piankowe, nie za słodkie a można dodać jeszcze mniej cukru i będzie bardziej wytrawne.
Brzoskwinie nadają wilgotności biszkoptom, pracy mało a efekt zaskakujący.
Zapraszam na pyszne ciacho.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami.

Składniki:
  • 2 kubki jogurtu greckiego po 350 g każdy
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 budynie śmietankowe po 60 g
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych
  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier różany do posypania - jest tutaj [ klik ]

Przygotowanie ciasta:
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie dodawać po trochu cukier i dalej mieszać aby piana była lśniąca.
  • W drugiej misce utrzeć żółtka z budyniem, olejem, jogurtami i mąką ziemniaczaną.
  • Do miski z żółtkami dodać pianę z białek i delikatnie łopatką połączyć składniki.

  • Na dnie blaszki 24 x 24 lub tortownicy 26 cm średnicy układamy biszkopty.
  • Na biszkoptach układamy osączone z zalewy brzoskwinie.
  • Na brzoskwinie wylewamy masę jogurtową.
  • Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 C.
  • Po upieczeniu zostawiamy na 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • Po całkowitym ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem różanym.
Smacznego.
Przepis własny.

11 komentarze

  1. naprawdę zadziwiasz mnie....

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda jak baardzo puszysty sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wygląda świetnie, bardzo lubię ciacha z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj!
    Znalazłam twój blog szukajac przepisu na syrop z babki lancetowatej.Nie robiłam jeszcze tego specyfiku .Ucieszyłam sie gdy zobaczyłam ze robiłas takze syropki z kwiatów bzu.Ja dzisiaj 'natargałam' ich trochę i juz mokną mi w syropie.Widze u Ciebie także przepis na syrop z akacji i tez mam chętkę na wypróbowanie.Jutro muszę wiec narwać kwiatów akacji-dałaś mi dobrego kopa .Pozdrawiam ciepło-aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło dać "kopa" przez internet ha ha, a tak poważnie to cieszę sie że przepisy się przydały :-)

      Usuń
  5. zrobiłam to ciasto.Wyszło bardzo dobre i mało opadło.Wyglądało ładniej niż na zdjęciu wyżej

    OdpowiedzUsuń
  6. Cóż za samokrytyka!!!, cieszę się że smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger