Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 1 czerwca 2013

Konfitura z kwiatów akacji i dzikiej róży

W tamtym roku robiłam konfiturę z akacji, znajdziecie ją tutaj [ klik ] aby potem zrobić sernik akacjowy który pyszni się tutaj [ klik ] , w tym roku trochę udoskonaliłam moją konfiturę i dodałam do niej płatki dzikiej róży dla ładniejszego koloru i wzmocnienia już i tak cudnego zapachu.
Teraz zapach jest mniej ostry i słodki.
Tegoroczną konfiturę pasteryzowałam aby mogła chwilę dłużej postać w piwnicy, w co oczywiście wątpię ale zawsze.
Zapraszam na pyszną i aromatyczną konfiturę z akacji.

                   Składniki:
  • 190 g płatków akacji
  • garść płatków dzikiej róży
  • 500 g cukru
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego


Z kwiatków akacji wyskubać same płatki, umyć je i osuszyć, dodać do nich płatki róży również umyte i osuszone.
Płatki umieścić w metalowym garnku, dodać do nich cukier i ucierać pałką tak długo aż będą  całkowicie połączone z cukrem.
Dodajemy wtedy kwasek i jeszcze ucieramy.
Gotową surówkę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis napewno w tym wykorzystam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks