Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 14 czerwca 2013

Pęczotto z suszonymi grzybami

Po ubiegłorocznych zbiorach grzybów zostały jeszcze spore zapasy suszonych i postanowiłam je jakoś przerobić w pyszne dania.
Jednym z nich jest pęczotto czyli risotto tylko z pęczaku.
Nazwy potrawy są różne bo może być kaszotto, pęczotto albo orzotto.
Jak zwał tak zwał danie jest przepyszne i warte wypróbowania, poza tym pamiętajmy że kasza to najzdrowsze ziarno świata.
Zatem do dzieła.

                    Składniki:
  • 100 g grzybów suszonych - miałam podgrzybki
  • 80 g sera pleśniowego z czosnkiem
  • 80 g sera cheddar z czerwoną i zielona papryką - ser ostry
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 2 szklanki suchego pęczaku
  • 1-1,5 litra bulionu grzybowego
  • olej słonecznikowy do smażenia
 Dzień wcześniej wieczorem namoczyć grzyby w zimnej wodzie.
Następnego dnia w tej samej wodzie, lekko osolonej je ugotować - ok. 15 minut.
Odcedzić grzyby, bulion zachować, będzie potrzebny do dolewania do kaszy.
Na jednej patelni zeszklić na łyżce oleju posiekaną cebulę a następnie dodać na patelnię pokrojone grzyby.
Smażyć chwilę, doprawić ewentualnie solą i pieprzem oraz wsypać posiekany rozmaryn.
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
Wsypujemy kaszę i smażymy aż pęczak będzie szklisty.
Na palniku obok najlepiej utrzymywać we wrzeniu bulion grzybowy.
Gdy kasza będzie szklista dolewamy 2 spore łyżki wazowe bulionu - uwaga będzie bardzo wrzało - i mieszając czekamy aż kasza wchłonie bulion.
Postępujemy tak do momentu aż kasza będzie al'dente i nie wchłonie już bulionu - trwa to ok. 20-30 minut.
Pamiętajmy cały czas mieszać aby się nie przypaliła i wchłaniała bulion.
Gdy kasza będzie gotowa dodajemy zawartość patelni z grzybami.
Mieszamy a na końcu dodajemy pokrojone w kawałki oba sery.
Mieszamy aby sery się rozpuściły i ładnie oblepiły ziarna kaszy.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks