Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 7 czerwca 2013

Ryż z warzywami po indyjsku

Na początek przypominam o konkursie który znajdziecie klikając w fotkę na pasku bocznym.
Dziś pyszny, aromatyczny i chrupki ryz z warzywami.
Można go podać do.....dania lub jako samodzielne danie, jak chcecie i uważacie.
Zapraszam.
              Składniki:
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 2,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka nitek szafranu
  • 4 łyżki oleju z czosnkiem
Ryż zalać zimną wodą i moczyć ok. 10 minut.
Następnie odcedzić i wysuszyć.
Na rozgrzanym na patelni oleju z czosnkiem smażymy posiekaną cebulę, czosnek a następnie posiekane w kawałki papryki i na końcu dodajemy pokrojoną w pół plasterki cukinię.
Smażymy ok. 5 minut a następnie dodajemy suchy ryż i smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste.
Dolewamy wówczas na patelnię bulion i wcześniej namoczony w odrobinie wody szafran.
Przykrywamy patelnię pokrywką i na maleńkim ogniu dusimy ok. 15-20 minut.
Ryż i warzywa po tym czasie są lekko chrupiące.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. szczerze? Mało ciekawe... chodź propozycja ok na kolacje w lato.

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks