Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 16 czerwca 2013

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą

Dziś proponuję Wam deser który smakuje nam od dawien dawna.
Niektórzy powiedzą że to deser z dzieciństwa i jest to prawda.
Ryż gotowałam w wodzie a nie w mleku i dzięki temu jest lżejszy i mniej kaloryczny.
Popróbujcie sami.

                  Składniki:
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 4-5 dużych jabłek
  • 5 łyżki cukru malinowego Royal Brand
  • sok z 1 cytryny
  • 2 żółtka
  • 5 białek


 Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z 2 łyżkami cukru malinowego Royal Brand.
Przestudzony ryż mieszamy z 2 żółtkami i 1 łyżką cukru malinowego.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a na koniec dodać 2 łyżki cukru malinowego.
Formę -dużą keksówkę, rozpinaną,widać na zdjęciu - smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i na dno wykładamy ryż.
Dociskamy łyżką ryż na który wykładamy nasze starte jabłka.
Na wierzchu układamy ubitą pianę z białek.
Zapiekamy 30 minut w temperaturze 160 C albo do momentu gdy piana lekko się zrumieni.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. smaki dzieciństwa - uwielbiam! :) u Ciebie dodatkowo jeszcze tak pysznie podane :)
    zapraszam na miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie jest jeszcze obowiązkowo cynamon:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks