Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 29 czerwca 2013

Szybki chleb pszenny

W temperaturze która obecnie na dworze to powiedziałabym że chleb jest błyskawiczny.
Powiem Wam tylko że jest pyszny a dla tych co nie piekli jeszcze to muszą teraz to zrobić, także dla tych co wolą wypieki drożdżowe od chlebów na zakwasie.
Ten chleb jest dla Was , dla każdego, dla Ciebie, Ciebie i Ciebie też, zabieramy się za pieczenie i przystępujemy do konkursu który zaraz się kończy a jest tutaj [klik].

   
              Składniki: ( 2 bochenki 26 x 12  keksówki )
  • 1 kg mąki pszennej 450
  • 100 g otrębów pszennych
  •  100 g drożdży
  • 1 litr ciepłej wody
  • ok.1-2 łyżek ziół świeżych albo suszonych: oregano, bazylia, tymianek
  • 1 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • garść ziaren słonecznika
Wyjdą z tego dwa chleby wielkości keksówki.


Do miski wsypujemy mąkę, otręby, zioła, ziarna słonecznika, sól i cukier.
Mieszamy i wkruszamy drożdże a następnie wlewamy ciepłą wodę.
Wyrabiamy ciasto, jest lejące, które wkładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką od razu i  odstawiamy do wyrośnięcia.
W ciepłym miejscu trwa to 30 minut do godziny.
Pieczemy w temperaturze 190 C jeśli w dwóch foremkach to 45 minut a jeśli w jednej to 60 minut.
Studzimy chlebki na kratkach.

Smacznego.
Przepis własny.

6 komentarzy:

  1. najlepsze domowe chlebki ;)pozdrawiam, Kasia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zauwazylam blad- nie pisze sie otrebow pszennych ale otrąb,taki drobiazg. Konstancja-od przepisu na syrop z babki bez wodki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konstancjo jak się komuś zwraca uwagę to trzeba najpierw sprawdzić poprawność swojej wersji.
      Obie formy są poprawne i otrąb i otrębów.
      http://poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj=otr%EAby&kat=18

      Usuń
  3. mi to za kazdym razem takie mokrawe wychodzilo ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To albo za krótko piekłaś, warto sprawdzić patyczkiem bo piekarniki są różne albo nie wyjęłaś zaraz po upieczeniu z formy i zaparowało. Chleb zaraz po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy z formy i studzimy na kratkach.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks