Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 22 czerwca 2013

Waniliowo-truskawkowa kula z nutą pomarańczy

Truskawkowe szaleństwo trwa, pieczemy ciasta, robimy serniki na ciepło i zimno, smażymy konfitury, dżemy i powidła, wszystko aby zapamiętać smak truskawek na dłużej , na jak najdłużej.
Dziś proponuję Wam coś zimnego na obecne upały, dzis u mnie w słońcu 45 stopni było i dlatego uciekłam do lasu ale i tam chłodu nie znalazłam, za to piękne koźlaki czerwone ale o nich potem.
Teraz zapraszam na waniliowo-truskawkową kulę z nutą pomarańczy.


                Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy
  • 2 łyżki cukru truskawkowego Royal Brand
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej


 Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek.
Część truskawek kroimy w plastry.
Miskę najlepiej o okrągłym dnie wykładamy folią spożywczą.
Na dnie miski układamy plastry truskawek, jeden obok drugiego a następnie zalewamy kilkoma łyżkami galaretki truskawkowej.
Wkładamy do stężenia do lodówki.
Po stężeniu układamy jeszcze plastry na bokach miski ale tylko tak aby zrobił się brzeg 3-4 cm i polewamy truskawki galaretką truskawkową, bardzo delikatnie aby nie spłynęły.
Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
Resztę truskawek kroimy na ćwiartki i jak truskawki w lodówce stężeją wykładamy te w ćwiartkach do środka misy i zalewamy resztą galaretki truskawkowej.
Wkładamy do lodówki do stężenia.


Śmietanę ubijamy z dwoma łyżkami cukru truskawkowego na sztywną pianę.
Następnie dodajemy serki i pastę waniliową.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i lekko przestudzoną dodajemy do masy śmietanowo-serowej i mieszamy.
Masę serową wylewamy na zastygniętą galaretkę z truskawkami i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Po stężeniu wylewamy na masę serową przestudzoną galaretkę pomarańczową i jeszcze raz zostawiamy do stężenia.
Kulę zostawiamy w lodówce na całą noc.
Rano wykładamy na talerz dnem do góry, usuwamy folię i gotowa do kawy.
 Smacznego.
              Przepis własny.

1 komentarz:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks