środa, 24 lipca 2013

Hiszpańska zupa z zielonego groszku

Pyszna, kremowa, soczyście zielona zupa po hiszpańsku.
Zapraszam serdecznie wszystkich wielbicieli zup - kremów.
Hiszpańska zupa krem z groszku.

Składniki:
  • 800 g zielonego groszku najlepiej mrożonego
  • 3 duże cebule
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • groszek ptysiowy
  • natka lub kolendra do dekoracji
  • olej rzepakowy do podsmażenia
Przygotowanie zupy:
  • Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Podgrzewamy bulion i gotujemy w nim groszek a następnie gdy groszek zmięknie ok. 5 minut dodajemy podsmażoną cebulę i gotujemy ok. 3 minut.
  • Następnie zupę miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem.
  • Na talerz wlewamy zupę i dekorujemy jogurtem czosnkowym, dodajemy groszek ptysiowy oraz posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.

3 komentarze

  1. świetna:) dzisiaj miałam na obiad krem z groszku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka, mam ochote na groszeek

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć Dorotko!
    Cieszę się, że u mnie zagościłaś.
    Uwielbiamy zupę ze świeżego, oczywiście swojego zielonego groszku.
    To prawdziwa pychotka!
    Przesyłam pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger