niedziela, 7 lipca 2013

Jagodzianki z kruszonką

Sezon jagodowy rozpoczęty i choć jagód jest sporo w lasach to są one dużo droższe niż w roku ubiegłym.
Nie może jednak zabraknąć na stole bułeczek z jagodami bo to byłby nietakt w stosunku do pięknych fioletowych kuleczek.
Zapraszam na pyszne bułki z jagodami - "jagodzianki" z kruszonką.


                        Składniki na ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 450 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • 40 g drobnego cukru
  • 40 g masła
  • 20 g świeżych drożdży 
  • jajo do smarowania bułek
                         Składniki na kruszonkę:
  • 50 g mąki
  • 25 g cukru
  • 25 g zimnego masła
  • szczypta soli  
                        Składniki na nadzienie:
  • 250 g jagód
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka tartej bułki
 Składniki kruszonki rozcieramy i łączymy ze sobą na sypka kruszonkę.
Odstawiamy.
Składniki nadzienia mieszamy ze sobą i odstawiamy.
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżeczką ciepłego mleka.
Masło wkładamy do mleka razem z wanilią i podgrzewamy do momentu aż masło się nie rozpuści.
Studzimy aby mleko było letnie.
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, dolewamy mleko z masłem i roztarte drożdże.
Mieszamy mikserem na gładkie ciasto albo po prostu zagniatamy rękoma.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Trwa to ok. godziny.
Następnie ciasto wykładamy na blat, podsypujemy mąką i dzielimy na 10-16 porcji w zależności od tego jakie bułki chcemy mieć, małe czy większe.
Z każdej części formujemy placuszek, nakładamy łyżkę jagód i zlepiamy brzegi tworząc albo podłużny kształt lub kulkę.

 Formę wykładamy papierem do pieczenia i po zlepieniu każdej bułeczki układamy je w odstępach na blaszce pamiętając że jeszcze urosną.
Blaszkę przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30 minut aby bułki urosły.
Po tym czasie roztrzepujemy jajo i smarujemy bułki a następnie posypujemy każdą bułę kruszonką.
 Po wyrośnięciu pieczemy bułeczki przez 20-25 minut w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu studzimy je na kratkach.
 Smacznego.
                Pomysł zaczerpnięty od Liski [ klik ]

6 komentarze

  1. Wspaniałe,mój smak ,miłego popołudnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. super , zapraszam wszystkich do mnie , dowiecie się jak łatwo można zarobić duże pieniądze www.praca-w-oriflame.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapach i smak mojego dzieciństwa:):):)
    Mam nadzieję, że i w tym roku moja Rodzicielka nas nie zawiedzie:)
    Buziaki, pięknie Twoje wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli to jest małe czarowanie, to ja chcę zobaczyć jak wygląda Duże czarowanie!
    Idę po jagody...
    Pozdrawiam!
    www.marketing-invest.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger