Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 16 lipca 2013

Owoce zapiekane pod kruszonką

Niektóre owoce można jeść cały rok i nigdy się nie znudzą, mam tu na myśli ananasa lub banany.
Taka oto wersja deseru powstała w głowie.
Zachęcam do spróbowania, deser jest znakomity.

                      Składniki: na 4 kokilki
  • 2 nektarynki
  • 1 duży banan
  • 1 gruby plaster świeżego ananasa
  • 2 łyżki miodu faceliowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka suszonej dyni [ klik ]
                   Kruszonka wg. Nigelli Lawson:
  • 75 g mąki
  • 25 g cukru cytrynowego Royal Brand
  • 25 g cukru miałkiego
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka mielonej skórki cytrynowej Royal Brand
 Banana kroimy w kostkę, nektarynki po wyjęciu pestki również w kostkę tak samo jak i ananasa.
Mieszamy razem z wiórkami, dynią, sezamem i miodem.
Dno kokilek smarujemy masłem i wkładamy pokrojone owoce.
Robimy kruszonkę czyli wszystkie składniki łączymy ze sobą tak aby powstała kruszonka.
Posypujemy owoce.
Zapiekamy 35 minut w temperaturze 180 C.

Smacznego.
               Pomysł własny.
               Kruszonka : Nigella Lawson. 

8 komentarzy:

  1. Mhmm.. uwielbiam owoce pod kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię Nigellę,nie wspominając o jej przepisach i Twoim wykonaniu. Nie ma to jak owoce pod kruszonką nazwane po prostu owocami pod kruszonką <3 Z chęcią powtórzę u siebie takie cudeńko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie popełnij ten przepis, pyszne danko wyjdzie.

      Usuń
  3. Wyborne :) niedługo zrobię według tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. hej:) \
    no po prostu chyba sie skusze i zrobię:)wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks