niedziela, 4 sierpnia 2013

Pierogi z truskawkami i cukrem cytrynowym

Na pewno truskawki można kupić jeszcze więc zachęcam do zrobienia tych pysznych pierogów.
Lekki i pyszny obiad na upalne dni.

                 Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 130 ml wrzącej wody
  • szczypta soli
                  Dodatkowo:
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 300 g truskawek
  • 3-4 łyżki cukru cytrynowego Royal Brand

Z mąki, soli i wrzącej wody zarabiamy ciasto.
Najpierw widelcem aby się nie poparzyć a następnie zagnieść rękoma gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować na cienki placek 2-3 mm grubości.
Wykrawać szklanką krążki z ciasta i na każdym umieścić truskawki wcześniej pokrojone na połówki lub ćwiartki.
Krążki zlepiać w pierogi, mocno dociskając brzegi aby w trakcie gotowania sie nie rozleciały.
W garnku gotujemy dużą ilość wody z solą i gdy zawrze wrzucamy pierogi ciągle mieszając aby się nie posklejały.
Gdy wypłyną gotujemy 1-2 minuty.
Pierogi podajemy z kwaśna śmietaną i cukrem cytrynowym Royal Brand który jest tu niezastąpiony.
 Smacznego.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger