Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 23 września 2013

Szybki chleb z żurawiną

Jesień zaczęła się przeziębieniem.
Ja jestem przeziębiona  i zła że znowu pokonały mnie bakcyle.
Ten chleb to spora dawka naturalnej witaminy C aby podnieść odporność.
Żurawinę suszę sama - tutaj [ klik ] - więc wiem że witaminy mi nigdzie nie uciekły.
Chlebek piecze się szybko by potem cieszyć się cudownym smakiem i zapachem.
Zapraszam serdecznie.

                Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g otrębów pszennych
  • 40 g zarodków pszennych stabilizowanych
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 500 ml letniej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
    1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • ziarna siemienia lnianego do posypania

Do miski wsypałam mąkę, otręby, zarodki, ziarna słonecznika oraz żurawinę.
Następnie pokruszyłam drożdże i również umieściłam w misce.
Dodałam sól i cukier a na końcu wlałam wodę i wyrobiłam ciasto.
Dwie foremki keksowe wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Przełożyłam do nich ciasto i odstawiłam pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Trwało to ok. godziny.
Po wyrośnięciu i obsypaniu chleba ziarnami siemienia wstawiłam foremki do nagrzanego do 190 C piekarnika, spryskałam wodą i piekłam 50 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z keksówek i studziłam na kratkach.
 Smacznego.

3 komentarze:

  1. musi być przepyszny i bardzo aromatyczny, pozdrawiam ciepło w chłodny jesienny poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta ucieczka witamin mocno mnie zastanawia. Natchnęło mnie pieczenie chleba z czarnuszką (uwielbiam). Czy czarnuszka potrzymana w piecu przez 40 minut w temp 240 stopni dalej jest źródłem wszelkiego dobra? I tak jest pyszna, więc nie zniechęci mnie to do robienia, ale warto wiedzieć czy temp. w piecu nie pozbawia dodatków wszelkich wartości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci tak, na pewno jakiś procent zdrowotnych właściwości ucieka jak przy każdej obróbce cieplnej nie mniej jednak dużo dobrego zostaje w ziarenkach tak samo jak i w mojej żurawinie. Lepiej jeść żurawinę, czarnuszkę z mniejszą zawartością właściwości zdrowotnych niż nie jeść jej wcale.
      Taka moja odpowiedź.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks