czwartek, 31 października 2013

Lody jarzębinowe

Na deser po pysznym obiadku proponuje lody jarzębinowe.
Potrzeba wszakże do tego konfitury z jarzębiny ale ją łatwo zrobicie bo jarzębina na drzewach a wykonanie proste.
Przepis na konfiturę z jarzębiny znajdziecie tutaj [ klik].
A teraz zapraszam na pyszne lody jarzębinowe.
Maja bardzo ciekawy i niepowtarzalny smak i musicie koniecznie spróbować bo są pyszne.

                     Składniki:
  • 200 ml konfitury z jarzębiny
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 5 łyżek miodu wieloowocowego
  • 200 ml śmietanki kremówki
Konfiturę zmiksowałam na gładką papkę. 
Dodałam do niej jogurt, miód i pastę waniliową i dokładnie wymieszałam.
Śmietankę ubiłam na sztywno i dodałam do masy jarzębinowej zostawiając 2-3 łyżki.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Potrzebowałam teraz 4 foremek i ja tutaj użyłam kokilek ale równie dobrze można wykorzystać foremki do muffinek z silikonu.
Pozostawioną śmietanę rozsmarowałam delikatnie na dnie i bokach foremek a potem napełniłam kokilki masa jarzębinową.
Foremki wstawiłam do zamrażarki na 3 godziny a potem już tylko należy je wyjąć - wychodzą bez problemu i udekorować po swojemu, jak kto lubi.
Na pięknych łososiowej barwy lodach powstała na górze fajna faktura od bitej śmietany, takie śmietankowe smugi.
Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]

3 komentarze

  1. Bardzo jestem ciekawa, jak takie lody smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i oryginalne lody jarzębinowe. Mam dwie spore jarzębiny na działce, które do tej pory karmiły tylko ptaki. Z radością obserwuję nowy trend zbierania wszystkiego przy minimalnym nakładzie pracy. Takie przepisy imponują smakiem, oryginalnością i...zaradnością:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger