Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 6 października 2013

Omlet z kanią

Dziś kolejny przepis na wykorzystanie grzybów, a mianowicie czubajki kani.
Smażyć ją cały czas jak schabowy jest na dłuższą metę nudne i stąd moje wariacje na temat kani.
Zapraszam na pyszny omlet.

                Składniki na jeden omlet:
  • 2 duże jaja
  • 1 kapelusz czubajki kani
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 2 łyżki startej goudy
  • olej do smażenia

Kapelusze grzybów należy oczyścić z liści i sciółki.
Jaja należy roztrzepać z solą, pieprzem i papryką.
Rozkłócone jaja wylać na rozgrzany olej.
Smażyć chwilę aż boki się zetną i ułożyć na patelni na jajach kapelusz grzyba blaszkami do dołu.
Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu jakieś 8 minut.
Wtedy pokrywkę zdejmujemy i posypujemy omlet startym serem.
Chwilę jeszcze pieczemy aż ser się rozpuści.
 Smacznego.
Pomysł własny.

5 komentarzy:

  1. Znów danie smaczne:)))Pozdrawiam serdecznie i miłego tygodnia życzę

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej formie kani nie jadłam Zwykle po prostu panierowałam ją jak schabowego i smażyłam na oleju rzepakowym (nie ma swojego smaku, więc nie przyćmiewał smaku grzybów). Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ma sie tak dużo kani jak ja miałam wówczas to jedzenie przez kilka dni jak schabowego byłoby nudne i stąd ten pomysł.

      Usuń
  3. Słyszałam dużo dobrego o kaniach, podobno są bardzo smaczne. Może jeszcze będzie okazja spróbować:) http://napiecyku.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks