Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 3 listopada 2013

Warzywne "flaczki" z opieńkami

Dziś ponownie grzybowe przysmaki.
I tak na zmianę, raz dynia , raz grzyby, no nie nie żartowałam.
Inne przepisy też będą ale te grzybowe i dyniowe można wykorzystać przez cały rok bo albo zamiast grzybów leśnych używamy pieczarek albo boczniaków albo zamiast świeżych mrożone czy suszone.
pełna dowolność.
Dynię można kupić przez cały rok więc pomysły wszystkie do wykorzystania.

                     Składniki:
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • biała część pora
  • głąb z brokuła
  • 500 g opieniek
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 2 łyżki przyprawy do flaków
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2-3 łyżki posiekanego majeranku świeżego
Opieńki oczyściłam i opłukałam na sicie.
Zalałam je wrzątkiem i odstawiłam na 2-3 minuty, po czym odlałam wodę i przepłukałam zimną.
Pokroiłam na paski.
Warzywa: marchew, pietruszkę, seler i głąb z brokuła obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Pora pokroiłam w krążki.
Wszystko włożyłam do garnka i zalałam bulionem, dodałam grzyby oraz przyprawę do flaków a także imbir.
Gotowałam jakies 15 minut aby warzywa i grzyby były miękkie.
Na patelni rozgrzałam masło i zasmażyłam na nim mąkę, rozprowadziłam bulionem i dodałam do zupy.
Na koniec posiekałam majeranek i wymieszałam z zupą.
Zupa a'la flaczki gotowa.
Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze:

  1. Takiego zestawienia nie znałam. Bardzo dobry pomysł. Zarówno flaczki jak i opieńki to moje ulubione produkty.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks