Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 1 grudnia 2013

Chleb na kwaśnym mleku z lawendą

Jeden z moich ulubionych.
Uwielbiam zapach lawendy i dlatego wymyśliłam ten chlebek.
Jak się już piekł to pachnialo obłędnie w całym domu.
Polecam serdecznie bo chleb ten pyszny i zdrowy jest.

             Składniki : ( 1 długa keksówka 36 x 12 - góra )
  • 500 g mąki pszennej T 550
  • 40 g drożdży
  • 50 g otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 430 ml mleka ukwaszonego
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki pestek dyni do posypania
 Wszystkie składniki włożyłam do miski, drożdże wkruszyłam i wyrobiłam drewnianą łyżką na elastyczne ciasto.
Formę, keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Ciasto przełożyłam od razu do formy, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Trwa to dość szybko, jakieś 45 minut.
Chleb posypałam pestkami dyni.
Piekarnik nagrzałam do 190 C i wstawiając  spryskałam wierzch chleba przez 5 sekund wodą.
Piekłam chleb przez 45 minut lub  jak wolicie  do suchego patyczka.
Chleb od razu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Pomysł własny.

7 komentarzy:

  1. Podoba mi się:) Bardzo lubię to zioło. Często je piję w mieszankach. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj. zaintrygowałaś mnie tą lawendą ... :)
    Określenie "mleka ukwaszonego" oznacza porządnie ukwaszone czy takie świeże o delikatnym smaku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to znaczenia, ten z mlekiem bardzo ukwaszonym będzie bardziej kwaśny w smaku i zapachu a ten z mniej ukwaszonego mniej ostry w smaku.

      Usuń
  3. Dziękuję ... to logiczne.
    Planuję dać jogurt z grzybka tybetańskiego bo do wielu rzeczy go używam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję ... to logiczne.
    Planuję dodać jogurt z grzybka tybetańskiego bo używam go do wielu potraw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzybek tybetański to nic innego jak dobrze zrobiony kefir bo ma te same kultury bakterii -uwierz wiem bo pracuje przy tym.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks