Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 14 grudnia 2013

Kwas buraczany

Czas nastawić zakwas na barszczyk buraczkowy, aby na wigilijnym stole gościł pyszny i aromatyczny.
Obojętnie czy nastawicie zakwas z chlebem czy bez do świąt się zrobi i będzie dobry.
   
                  Składniki:
  • 1 kg buraczków czerwonych
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
Buraki obrałam i pokroiłam w plastry.
Czosnek obrałam i lekko zgniotłam aby uwolnił aromat.
Sól i cukier rozpuściłam w wodzie i zalałam plastry buraków w kamionce.
Dodałam ziele, liść laurowy oraz czosnek.
Przykryłam naczynie ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce.
Po 3 dniach zdjęłam pianę z wierzchu zakwasu i ponownie odstawiłam.
Po 7 dniach zakwas gotowy.
Można przechowywac w lodówce bardzo długo ale on tyle nie wytrzymuje bo wcześniej zużywam taką porcję.
Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Fajny blog, ciekawie piszesz. Z przyjemnością będę tu zaglądał.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki kwas buraczany jest bardzo zdrowy do picia, świetny na wzmocnienie zwłaszcza w przypadku anemii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, buraki to istne źródło samych dobroci dla organizmu.

      Usuń
  3. Na wigilię zrobiłam pierwszy w swoim zyciu zakwas. i co?? wypilismy go przed czasem :) SMACZNIUTKI!! dziś nastawiam kolejny, już mi ślinka cieknie....dziękuje za przepis i wiele inspiracji ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak jest pyszny i ciężko mu dotrwać do następnego barszczu.Fajnie że smakuje.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks