piątek, 6 grudnia 2013

Pasta kanapkowa ze szprotkami

Pasty są znakomitym rozwiązaniem do kanapek.
Zamiast masłem smarujemy pastą albo pesto i zdrowiej i smaczniej.
Zachęcam do robienia past i bawienia się smakami.
                 Składniki:
  • 1 puszka szprotek w oleju - 160 g
  • 5 jaj
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • czipsy pomidorowe [ klik ]
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
                 Na sos:
  • 1 małe jajo
  • 2 fileciki anchois
  • 1/2 łyżeczki sosu worcester
  • sok z cytryny
  • 3/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • sól 
 Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę.

Zioła posiekałam a szprotki odcedziłam z oleju.
Cebulkę wraz ze szczypiorem również posiekałam.
Wszystko włożyłam do miski i wymieszałam.
 Jajo ubiłam na puszystą pianę, dodałam fileciki anchois a następnie sos worcester i sok z cytryny, cały czas miksując.
Można tę czynność robić przy pomocy blendera.
Następnie ciągle miksując dodałam olej z pestek winogron, tak jak na majonez bardzo powoli, cienkim strumieniem aż masa stała się gęsta.

Dodałam sól do smaku oraz wodę rozcieńczając sos do odpowiedniej gęstości.
Do miski z jajami i szprotkami dodałam sosu tyle aby składniki się połączyły i powstała pasta.
Na kanapce lub na talerzu udekorowałam czipsami pomidorowymi.
 Smacznego.
Przepis własny.

4 komentarze

  1. ciekawy pomysł, strasznie nie lubię szprotek:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pasty. Nigdy jednak nie robiłam ze szprotek.
    Wypróbuję.
    Życzę Ci miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpadłam do Ciebie na coś pysznego i jak zwykle się nie zawiodłam:))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. szprotki są mniamm:D

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger