Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 22 grudnia 2013

Perliczka z pomarańczami i rozmarynem

Przedstawiam dziś danie na świąteczny stół.
Perliczka jest przesmaczna a w towarzystwie pomarańczy i rozmarynu ma bajeczny, delikatny smak.
Ja do przygotowania potrawy użyłam garnka rzymskiego a Wy możecie każdego naczynia żaroodpornego.
Starajcie się nie otwierać naczynia do momentu upieczenia i nie nakłuwajcie niepotrzebnie mięsa aby soki nie wypłynęły.

                    Składniki:
  • 1 perliczka o wadze 1,1 kg
  • 4 duże pomarańcze
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 4 ziemniaki
Perliczkę umyłam, oczyściłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym.
następnie natarłam ptaka oliwą oraz solą i pieprzem.
Połowę jednej pomarańczy włożyłam do środka perliczki i związałam nogi i skrzydła aby pomarańcza nie wypadła.
Z dwóch pomarańczy wycisnęłam sok razem z miąższem a pozostałe 1,5 pokroiłam w pół plastreki.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cząstki a cebulę po obraniu pokroiłam w ósemki.
Garnek rzymski zalałam zimną wodą na 20 minut a po tym czasie wylałam wodę i osuszyłam garnek.
Na dnie garnka ułożyłam gałązki rozmarynu a na nim ułożyłam perliczkę.
Obłożyłam ją plastrami pomarańczy, cebulą i ziemniakami.
 Wszystko zalałam sokiem z pomarańczy, przykryłam garnek i wstawiłam do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 200 C.
Gdy temperatura doszła do 200 C piekłam przez godzinę.
Potrawa po tym czasie jest pyszna i aromatyczna.
Smacznego.
Inspiracja Kuchnia Lidla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks