Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 11 grudnia 2013

Pieczeń z mięsa mielonego, szpinaku i sera solankowego

Przepis na tę pyszną pieczeń przywiozła moja córka z wakacji od koleżanki wiele lat temu.
Potrawa wciąż gości ze smakiem na naszym stole.
Polecam serdecznie.

                       Składniki: ( forma 26 x 12 góra )
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka biała
  • 150 g sera solankowego typu feta
  • 2 jaja
  • 2 małe bułeczki namoczone w wodzie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  • 1 papryczka chilli
  • plastry boczku do wyłożenia formy
  • 100 g liści szpinaku

Do dużej miski włożyłam mielone mięso, a potem po kolei, pokrojoną w kostkę paprykę, chilli i cebulę.
Pokrojone drobno pieczarki też wylądowały w misce, także posiekane tymianek i koperek.
Czosnek posiekałam drobniutko i również włożyłam do miski.
Bułki namoczone w wodzie odcisnęłam i dodałam do masy mięsnej.
Dobrze wszystko wymieszałam.
Na koniec posoliłam, doprawiłam pieprzem oraz włożyłam pokrojony w dużą kostkę ser i wbiłam jaja.
Delikatnie wymieszałam.
Formę do pieczenia wyłożyłam plastrami boczku tak aby można je było jeszcze zawinąć na wierzch.
Włożyłam połowę masy mięsnej do formy a na nim ułożyłam umyte i osuszone liście szpinaku.
Na szpinak włożyłam resztę masy mięsnej.
Przykryłam pieczeń paskami boczku i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C i piekłam przez godzinę.
Po upieczeniu jak pieczeń lekko odpoczęła wyjęłam z foremki i pokroiłam w plastry.
Podałam z sosem czosnkowym.
Smacznego.

1 komentarz:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks