Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 20 grudnia 2013

Pierożki do barszczu czerwonego

Tak jak obiecywałam tak zrobiłam dziś pierożki do barszczu czerwonego.
Teraz się mrożą a wyjmę je we wtorek rano i na kolację wigilijną będą jak znalazł.
Pomocnym narzędziem okazała się pierożnica , która zakupiłam w jednym z marketów.
Cudowny wynalazek. 
Jeśli jednak nie macie takowej można lepić małe pierożki i też będzie dobrze.
Popróbowaliśmy pierożków bo jakże by inaczej i są przepyszne.

                     Składniki:
                 Farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego
  • liść laurowy
  • 1/4 niedużej główki białej kapusty
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 6-8 dużych kapeluszy grzybów suszonych
  • 1 łyżka suszu z opieniek
  • 1 łyżka suszu z kani
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • sól
  • pieprz
Kapelusze grzybów namoczyłam w zimnej wodzie na godzinę.
Kapustę kiszoną zawsze kupuję u jednego małżeństwa na targu i wiem że mają taką jaką lubię, nie za kwaśną i nie trzeba jej obgotowywać.
Jeśli macie kapustę kwaśną musicie obgotować bo sam kwas w pierożkach to nie o to nam chodzi.
Kapustę drobniutko pokroiłam, zalałam bulionem grzybowym i dodałam listek laurowy.
Gotowałam kapustę do miękkości.
Kapustę białą pokroiłam w drobną kosteczkę, zalałam bulionem warzywnym i gotowałam do miękkości.
Po ugotowaniu obie kapusty połączyłam, dodałam pokrojone w drobną kosteczkę grzyby oraz susz z kani i opieniek i gotowałam jeszcze do momentu jak kapusta się prawie rozpadała a grzyby były miękkie.
Na koniec doprawiłam solą, pieprzem i sosem worcestershire.
Wymieszałam wszystko dokładnie i odstawiłam do wystygnięcia.
                 Ciasto na pierożki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
Z podanych składników zagniotłam elastyczne ciasto.
Ciasto posypałam mąką i przykryłam miską na 30 minut.
Jak ciasto odpoczęło zaczęłam zabawę z pierożnicą.
Rozwałkowałam 1/4 ciasta na grubość 2 mm  i nakryłam nim dobrze wysypaną pierożnicę.
Następnie w każde wgłębienie nakładłam farszu, potem rozwałkowałam znowu 1/4 ciasta i przykryłam płatem ciasta nadziane wgłębienia.
 Potem tylko wałkiem wałkowałam z wierzchu i pierożki same wyleciały. 
Cudowne urządzenie, zaoszczędza dużo czasu.
Jeśli natomiast nie posiadacie takiego "cuda" to nic straconego.
Wałkujcie ciasto na placek grubości 2 mm i potnijcie go na kwadraty ok. 3 cm długości.
Nakładajcie farsz i zlepcie brzegi pomagając sobie zwilżonymi palcami jeśli nie chcą się dobrze zlepiać.
Po zrobieniu wszystkich pierożków należy je nakryć aby nie wyschły.
W dużym garnku zagotowałam wodę z solą i wrzucałam pierożki, mieszając aby się nie przykleiły do dna.
Od momentu wypłynięcia gotowałam je 3 minuty.
Potem tylko rozłożyłam na talerzach aby ostygły i zimne już na tych samych talerzach włożyłam do zamrażarki.
Jak się zamrożą powkładam je do woreczków, a że wyszło ich więcej niż będę potrzebowała na wigilię przydadzą się na Sylwestra.
Smacznego.
Przepis własny.

4 komentarze:

  1. Rodzice mieli podobną pierożnicę. Muszę jej poszukać.
    Faktycznie bardzo szybko uporałaś się z pierożkami.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może pozwolisz ze wstawię jako uzupełnienie : http://czarkuchnirymowany.blogspot.com/2011/12/pieroznica-fotoinstrukcja.html
    Pierożnice rożnych formatów można kupić za pośrednictwem allegro. Nie polecam plastikowych naszej krajowej produkcji: odkształcają się, chyba ze producent zaczął używać innego tworzywa. Idealne są zza wschodniej granicy, ale prawdopodobnie producent z Częstochowy poprawił swoje wyroby ze stopu aluminium.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja kupiona w markecie jest bardzo dobra, zapewniam ale dla moich czytelników ta informacja może byc pomocna.
      Dziękuję

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks