Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 29 grudnia 2013

Rolada Świąteczny pień

Przedstawiam dziś pyszną roladę.
Będzie akuratnym ciastem na Noworoczny stół.
Jest nie za słodka, i bardzo efektowna, wszak jemy oczami.
Pieczcie i na stół.

                 Składniki:
           Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                 Krem:
  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 30 g karobu - można użyć kakao
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • wiórki kokosowe
Jaja rozdzieliłam żółtka od białek.
Mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia.
Białka ubiłam ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Do piany stopniowo mieszając łopatką dodawałam mąkę i żółtka.
Delikatnie ale dokładnie wymieszałam.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam  pergaminem i równo rozsmarowałam na niej ciasto.
Piekłam 10 minut w temperaturze 200 C.
Następnie wzięłam czystą lnianą ściereczkę, posypałam ją cukrem, położyłam na niej ciepły biszkopt i wraz ze ściereczką zwinęłam ciasto w roladę.
Odstawiałam do wystygnięcia.
Zabieramy się za krem.
Mleko zagotowałam, odlałam z tego 1/3 szklanki i wsypałam doń żelatynę, rozpuściłam.
Żółtka ubiłam z cukrem pudrem, dodałam mąkę kukurydzianą oraz karob.
Do ubitych żółtek wlałam ciepłe mleko a następnie z powrotem do garnka i zagotowałam.
Do gorącej masy dodałam rozpuszczoną żelatynę, wymieszałam i krem gotowy.
Odstawiłam do przestygnięcia.
Gdy krem zaczął się ściągać, rozwinęłam biszkopt, rozsmarowałam na nim połowę kremu, ponownie zwinęłam i ułożyłam miejscem zwinięcia do dołu.
Na wierzchu rolady rozsmarowałam resztę kremu a na wierzchu widelcem zrobiłam rowki aby wyglądało jak kora drzewa.
Na koniec posypałam wierzch wiórkami kokosowymi aby drzewo miało swój śnieg.
Wstawiłam na minimum 2 godziny do lodówki.
Smacznego.
Pomysł na ciasto zaczerpnięty z książki "Najlepsze przepisy czytelników" Kropka TV tom III

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks