sobota, 21 grudnia 2013

Śledzie w zalewie octowo-olejowej z kolorową cebulą

Kolejna propozycja na wigilijny stół.
Takie śledzie są delikatne i bardzo smaczne.
Polecam serdecznie.
                    Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 duża cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • świeżo mielony pieprz
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 85 ml białego octu winnego
Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez godzinę, dwa razy zmieniając wodę.
Potem odcedziłam i osuszyłam śledzie.
Pokroiłam w skośne paski.
Cebulę jedną i drugą pokroiłam w pół plasterki i włożyłam do miski do której wlałam olej i ocet a także dodałam pieprz świeżo mielony.
Zalewę dobrze wymieszałam i włożyłam do niej pokrojone śledzie.
Jeszcze raz wymieszałam i włożyłam śledzie do słoika i do lodówki aby się zmacerowały. 
Po dwóch dniach gotowe są do spożycia.
Smacznego.

2 komentarze

  1. Uwielbiam śledzie. U mnie też będą w podobnej postaci.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam u mnie na blogu tez przepis zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger