Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 22 stycznia 2014

Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym i kukurydzą

Kolejny piękny, pachnący bochen chleba.
Oglądałam wczoraj program na BBC Lifestyle "Chleby Paula Hollywooda" i właściwie od nowa oszalałam na punkcie bochenków.
Ten facet ma złote ręce i chleb sam rośnie od jego wyrabiania.
Dziś u mnie wyrasta bochenek chleba paprykowego a przedstawiam Wam bochen chleba z kukurydzą i siemieniem lnianym.
Łatwy w wykonaniu i pyszny.

                    Składniki:  (okrągłe naczynie o średnicy 22 cm )
  • 300 g mąki żytniej T 720
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 3/4 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 40 g płatków jęczmiennych błyskawicznych + do posypania
  • 2,5 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
 Mąki wsypałam do miski, dodałam otręby, siemię lniane, płatki jęczmienne, sól oraz ziarna kukurydzy z puszki.
Wymieszałam składniki a następnie wkruszyłam drożdże, dolałam wodę i wymieszałam ciasto aby składniki dobrze się połączyły.
Ciasto jest dość luźne.
Formę żaroodporną okrągłą ( 22 cm średnica ) wysmarowałam masłem i wysypałam mąką a następnie włożyłam do naczynia wyrobione ciasto.
Naczynie odstawiłam w ciepłe miejsce pod przykryciem aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Trwa to około 1.5 godziny.
Gdy chleb urósł posypałam wierzch płatkami jęczmiennymi i wstawiłam do nagrzanego do 200 C piekarnika.
Piekłam chleb przez 60 minut.
Ziarna kukurydzy upiekły się na czerwono i wyglądają jak suszone pomidorki ale też nie wszystkie.
Chleb po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Pomysł własny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks