Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 14 stycznia 2014

Chleb pszenny z kukurydzą

Tych ładnych chlebków ciągle mi mało i znowu mam piękny bochen do pochwalenia się.
Ten jest wilgotny, z kulkami kukurydzy i puszysty, pyszny.
Polecam serdecznie.

                  Składniki:
  • 500 g mąki pszennej T 550
  • 430 ml kefiru
  • 170 ml wody ciepłej
  • 50 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ziaren kukurydzy
  • 3/4 szklanki zarodków pszennych stabilizowanych
 Mąkę i zarodki pszenne stabilizowane wsypałam do miski, na środku zrobiłam wgłębienie i wlałam do niego kefir w temperaturze pokojowej oraz ciepłą wodę.
Do miski wkruszyłam drożdże i wymieszałam, a potem dodałam sól oraz ziarna kukurydzy.
Zarobiłam ciasto, dość rzadkie i przełożyłam je do wysmarowanego masłem i wysypanego mąką naczynia żaroodpornego ( takie 1,2 l ) i odstawiłam pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak ciasto wyrosło wstawiłam chleb do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekłam 60 minut.
Przed wyjęciem jednak sprawdźcie patyczkiem bo przez kefir i kukurydzę chleb jest wilgotny i może potrzebować chwilę dłużej pobyć w piekarniku. 
Jeśli patyczek jest suchy chleb gotowy.
Po upieczeniu wyjęłam z naczynia i studziłam na kratce.
 Smacznego.
Pomysł własny.

4 komentarze:

  1. bardzo dużo soli ...na 0,5 kg mąki ? upiekę ,ponieważ wygląda apetycznie ale zmniejszę ilość soli ...pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upsss, sorki i dziękuję, maja być dwie łyżeczki płaskie.
      Już poprawiam.

      Usuń
  2. Przepis na chlebek spisany - wygląda wyśmienicie.
    Czy moczyłaś ziarno kukurydzy przed połączeniem z ciastem i jakiej gęstości kefiru użyłaś ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie moczyłam kukurydzy bo ona jest miękka, a kefir jak to kefir zawsze ma taką samą konsystencję a jak jest rozwarstwiony to trzeba go wymieszać.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks