Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 24 stycznia 2014

Chleb żytni na zakwasie z karobem czyli mączką z chleba świętojańskiego

O karobie jeszcze Wam napiszę a dziś przedstawiam chleb żytni na zakwasie z użyciem melasy z chleba świętojańskiego.
Chleb jest znakomity, może być na śniadanie z dżemem ale równie dobrze smakuje z wędliną.
Jest miękki i wilgotny, spodoba się Wam na pewno.

              Składniki:
           Zaczyn:
  • 1 szklanka zakwasu żytniego z mąki razowej
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka wody
Składniki wymieszałam ze sobą i odstawiłam pod przykryciem na 6 godzin.
   
                 Chleb właściwy: ( dwie keksówki 26x12 góra )
  • 1 kg mąki żytniej T 720 
  • 1/3 szklanki płatków jęczmiennych błyskawicznych
  • cały zaczyn
  • 1 szklanka zarodków pszennych stabilizowanych
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika + do posypania
  • 50 ml karobu - mączki z chleba świętojańskiego
  • 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 3,5 szklanki letniej wody

Wymieszałam wszystkie składniki w misce, nakryłam ją szczelnie folią spożywczą i wstawiłam na 12-14 godzin do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjęłam z lodówki, odgazowałam czyli przemieszałam od zewnątrz miski do środka wzdłuż całego brzegu i przełożyłam do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką keksówek.
Formy odstawiłam do wyrośnięcia, ok. 2-3 godziny w zależności od temperatury pomieszczenia.
Formy przykryłam szczelnie folią spożywczą.
Jak chlebki wyrosły posypałam je po wierzchu ziarnami słonecznika.
Piekarnik nagrzałam do 190 C i piekłam chleby przez 60 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratkach.
Smacznego.
Przepis własny.

9 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie, tylko ja nie wiem co to jest gdzie dostanę melasę z chleba świętojańskiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melasę można kupić w "Piotrze i Pawle" albo w sklepie ze Zdrowa Żywnością.

      Usuń
  2. Oj długo w tej foremce muszą być. A ten pierwszy 6 godzin.
    Na pewno zrobię ciekawa jestem jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to już jest, jeden chlebek rośnie krótko a inny znacznie dłużej od tego w poście a za to efekt jest: piękny bochen.

      Usuń
  3. Chleb wygląda wybornie i myślę że tak też smakuje:))mnie się chlebek nie udaje,może wypróbuję taki:))))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chlebek żytni na zakwasie, zawsze daję dużo nasion- słonecznik, dynię oraz siemię lniane, ale przyznam się, że już się nim przejadłam. Czas wypróbować chlebek z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks