Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 28 stycznia 2014

Cygańskie ścieżki

Nie pytajcie mnie o nazwę bo nie wiem skąd się wzięła i kto ją wymyślił.
Ciasto znalazłam w zeszycie Przyślij Przepis i bardzo mi się spodobało wizualnie a potem jak upiekłam, trochę zmieniając po swojemu składniki i proporcje stwierdziliśmy że jest także mega pyszne.
Polecam serdecznie choć trochę zabawy z nim jest ale jest tego warte.

                 Składniki: ( forma 20 x 30 )
        Ciasto:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 9 białek
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki + 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki suchego maku
  • kisiel wiśniowy
                    Masa serowa:
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 galaretka szafirowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
Galaretkę szafirową rozpuściłam w 300 ml wrzącej wody i wylałam na głęboki talerz a jak przestygła wstawiłam ją do lodówki aby stężała.
Następnie galaretkę pokroiłam na sześciany.
Galaretkę pomarańczową rozpuściłam 1 szklance wrzącej wody i pozostawiłam do przestudzenia.
Zabrałam się za ciasto.
Ubiłam białka z cukrem na sztywną pianę.
Mieszając łopatką stopniowo dodawałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec wlałam olej.
Ciasto podzieliłam na 4 części.
Do pierwszej dodałam 4 żółtka  i 2 łyżki mąki.
Do drugiej dodałam kakao.
Do trzeciej dodałam kisiel w proszku.
Do czwartej dodałam mak suchy.
Każdą część delikatnie wymieszałam.
Blachę o rozmiarach 20 x 30 wyłożyłam papierem do pieczenia.
Na środku blachy wylałam trochę białej masy i po kolei wylewałam na środek kolorowe masy tak aby ciasto rozpływało się po formie tworząc kręgi.
Ciasto piekłam  w 180 C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika  wystudziłam i przekroiłam na dwa blaty.
Zabrałam się teraz za masę serową.
Tężejącą galaretkę pomarańczową wymieszałam z serkami i sześcianami galaretki szafirowej.
Gdy masa zaczęła tężeć przełożyłam placki ciasta.
Robiłam to w tej samej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ciasto wstawiłam do lodówki na 3 godziny, wtedy ciasto stężało i mogłam je wyjąć z formy.
Smacznego.
Przepis z zeszytu Przyślij Przepis nr 11/2013

17 komentarzy:

  1. Świetnie się prezentuje:) aż mam ochotę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kolorowe ciasta :) Przypomina mi oczy carycy, a jednak inne - piękne !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękne i do wypróbowania bo warto, dobierz tylko fajne galaretki do wnętrza i ciasto będzie jeszcze piękniejsze.

      Usuń
  3. Dorotka, bardzo dziękuję za informacje o stevi. Będę jej poszukiwać...
    A ciasto wygląda fantastycznie.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda ciacho i na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. niesamowicie wygląda to ciacho:) jestem nim oczarowana:) piękna robota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że się podoba, jest równie pyszne jak ładne.

      Usuń
  6. To ciasto wygląda fantastycznie. Mam tylko jedno pytanie, ten kisiel wsypujemy w proszku, czy go przed dodaniem do masy trzeba połączyć z wodą? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis: fajnie wygląda, nie jest specjalnie ' ciężkie ' , wbrew ilosći składników nie jest chyba pracochłonne?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest specjalnie pracochłonne, i wbrew temu że ma tyle cukru nie jest słodkie.
      Wypróbuj koniecznie.

      Usuń
  8. Wygląda wspaniale, takie szalone, jak Cyganie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny placuszek godny polecenia ,dosc szybko sie robi polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję berni i ja polecam. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks