Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 31 stycznia 2014

Kasza gryczana z warzywami i gąskami

Kasza to jedno z moich ulubionych zbóż i to nie tylko gryczana ale i jaglana, pęczak, kuskus czy bulgur.
Są zdrowe i pożywne i pasują do wszystkiego.
Zachęcam do jedzenia kasz wszelakich.

                      Składniki:
  • 500 g gąski siwej i zielonkawej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
 Gąski dobrze wypłukałam z piachu a jak mrożone to rozmrozić.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim posiekany czosnek a następnie włożyłam grzyby i dusiłam jakieś 10 minut.
Mąkę rozprowadziłam odrobiną wody i wlałam do grzybów, zagotowałam i odstawiłam.
Doprawiłam solą i pieprzem.
            Dodatkowo :
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 duże ząbki czosnku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • bazylia czerwona do posypania
           Kasza :
  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 1 małe jajo
  • 500 ml bulionu cielęcego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyłam na nim drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chili.
Paprykę obrałam i pokroiłam w paski a cukinię wraz ze skórką pokroiłam na pół plasterki.
Włożyłam warzywa do podsmażonego czosnku i smażyłam aż zmiękły około 10 minut.
Na koniec dodałam sos sojowy oraz sól i pieprz. 

Wymieszałam wszystko razem i dodałam usmażone grzyby.
Jeszcze raz wymieszałam.
Do kaszy wbiłam jajo, wymieszałam tak aby jajo pokryło każde ziarenko kaszy.
Zostawiłam do przeschnięcia a potem  podsmażyłam ziarenka na rozgrzanym oleju.
Jak ziarna zaczęły pachniec orzechowo zalałam kaszę bulionem - uwaga bo pryska.
Kaszę gotowałam 15 minut bez mieszania. 
Kaszę podałam z warzywami i grzybami a na wierzchu posypałam posiekaną bazylią czerwoną.
Smacznego.
Przepis własny.

4 komentarze:

  1. W moim regionie na gąski mówi się zielonki.
    Uwielbiamy kaszę gryczaną z grzybami. Mam podgrzybki i mrożoną paprykę. Zrobię na niedzielę do kurczaka. Idę na decu...
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. również uwielbiam kasze :) pęczak z grzybami jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks