środa, 8 stycznia 2014

Mątwy w białym winie

Pyszne i aromatyczne danie z owoców morza.
Do momentu jak kupiłam mrożone mątwy nie wiedziałm że takowe istnieją a dziś mogę Was zapewnić że są przepyszne.
Świeże pewnie byłyby jeszcze lepsze ale jak to się mówi, jak się nie ma co się lubi.....resztę znacie.
Kupujcie mątwy mrożone i zajadajcie się pysznymi daniami.

                    Składniki:
  • 350 g mątwy mrożonej
  • 2 cebule
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • garść natki pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • garść oliwek zielonych bez pestek
  • 150 g makaronu falbanki
Mątwy wyjęłam dzień wcześniej z zamrażarki i w lodówce powoli się rozmroziły.
Umyłam je potem i osuszyłam, pokroiłam i skropiłam sokiem z cytryny.
Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam ją na rozgrzanej oliwie.
Smażyłam chwilę a potem na patelnię dodałam posiekany czosnek i razem podsmażyłam.
Na patelnię dodałam  pokrojone mątwy i razem smażyłam 4-5 minut.
Wtedy na patelnię dodałam wino i gotowałam aż wino prawie całkiem wyparowało - ok. 3 minut.
Dodałam wówczas posiekaną natkę i oliwki i dusiłam jeszcze jakieś 10 minut aż mątwa będzie miękka.
Nie przekroczcie czasu duszenia bo będzie mątwa gumowata.
Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Podałam makaron z mątwami w białym winie.
Smacznego.
Inspiracja kuchnia Lidla.

6 komentarze

  1. Mątwy prima sort..
    Dodałem do nich krewetki, oliwki z japanello,
    no i bez cebuli

    OdpowiedzUsuń
  2. Krewetki w sosie pomidorowym na bazie tego do mątwy.. nie wierzyłem, że może wyjść a jednak... nawet dzieci zajadały się .. :-)
    dodatkowo bazylia i ostra papryka,
    inspiracja: jajecznica w pomidorach
    pozdrawiam, Krzysztof

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzysztofie ja bardzo się cieszę że smakowały. To super że miło się 'rozczarowałeś'.

      Usuń
  3. jeszcze raz
    krewetki w sosie pomidorowym według przepisu do mątwy..
    nie wierzyłem, że wyjdzie ale jest ok..
    dodatkowo bazylia i papryka ostra..
    Krzysztof

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger