Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 1 stycznia 2014

Sernik na zimno z węgierkami

Powspominajmy ciepłą jesień wrześniową.
Węgierki pachnące prosto z drzewa, ale się rozmarzyłam.
Można użyć do sernika świeżych albo mrożonych albo zupełnie innych śliwek, też będzie dobrze.
Sernik ze śliwkami węgierkami smakuje wybornie.
Zapraszam na pyszny deser.

            Składniki: ( tortownica 26 cm )
  • 1 całe jajo
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 800 g serków waniliowych homogenizowanych
  • 1,5 szklanki sypkiego mleka w proszku
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych
  • 1 galaretka ametystowa Wodzisław
  • 1 szklanka połówek bez pestek śliwek węgierek
 Galaretkę rozpuściłam w 350 ml wrzącej wody, odlałam z tego 100 ml do moczenia biszkoptów.
Jak galaretka przestygła ( 100 ml ) moczyłam w niej  biszkopty i układałam na dnie tortownicy jeden przy drugim.
Wstawiłam tortownice do lodówki a zabrałam się za masę serową.
Jaja umyłam i sparzyłam wrząca wodą.
Całe jajo i 2 żółtka ubiłam z cukrem na pianę.
Żelatynę namoczyłam w 1/3 szklanki zimnej wody a jak napęczniała podgrzałam ją aby się rozpuściła.
Miękkie masło zmiksowałam na puszystą masę a następnie dodałam ubite jaja, miksowałam, serki homogenizowane, przesiane mleko w proszku a na końcu rozpuszczoną żelatynę.
Masę przelałam do formy na biszkopty, wyrównałam i ułożyłam na niej połówki śliwek, fioletową skórką do góry.
Tortownicę wstawiłam do lodówki a gdy masa stężała powoli zalałam wierzch 200 ml tężejącej galaretki ametystowej.
Ponownie wstawiłam sernik na minimum 2 godziny do lodówki.
 Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Śliwki węgierki...Narobiłaś mi ogromnej ochoty na dojrzałą śliweczkę...
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki miałam zamiar, hi hi narobić Ci smaka.

      Usuń
  2. Uwielbiam sernik na zimno! Ze śliwkami musiał smakować nieziemsko :)
    Rzeczywiście wspomnienie jesieni <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :)
    Robiłam kiedyś sernik ze śliwkami, ale zupełnie inny niż Twój. Ten też trzeba będzie wypróbować, bo połączenie sernika i śliwek jest zachwycające :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis brzmi zachęcająco, chętnie wypróbuję.
    Proszę również zerknąć na moje małe co nieco. ;-)
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/09/mini-serniczki-na-zimno-z-toffi.html?m=0

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks