Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 25 lutego 2014

Barszcz ukraiński ( wołyński )

To chyba wyszło całkiem przypadkiem : ten barszcz i to co się obecnie dzieje na Ukrainie.
Niech będzie on hołdem dla wszystkich Ukraińców.
Barszcz jest według pomysłu Anieli Redelbach nomen omen Ukrainki.
Barszcz jest przepyszny i zachęcam do wypróbowania.
Aniela proponuje barszcz z pampuszkami, ja podałam sam i tak był bardzo treściwy.

                Składniki:
  • 1 duży burak
  • 1 marchewka
  • 1 mały seler bulwiasty
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 liście białej kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • natka pietruszki
  • masło do podsmażania buraków
  • kwaśna śmietana do dekoracji
  • sól
  • pieprz
Warzywa obrałam i pokroiłam w zapałkę bo jak mówi Aniela starte warzywa na tarce to domena stołówek wołyńskich.
Czyli marchew, pietruszkę, seler,  oraz cebulę pokroiłam w zapałkę.
Buraczek obrałam ze skórki i również pokroiłam w zapałkę.

Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam łyżkę masła i podsmażyłam na nim pokrojone buraczki a jak się zeszkliły wlałam na patelnię przecier pomidorowy i ocet balsamiczny i chwilę razem dusiłam.
W garnku nastawiłam wodę a jak zawrzała włożyłam pokrojone warzywa i gotowałam 5 minut, po tym czasie włożyłam pokrojoną w zapałkę kapustę białą.
Gotowałam chwilę i włożyłam podsmażone buraczki.
Gotowałam wszystko 15 minut.
Po tym czasie dodałam posiekaną natkę oraz rozgnieciony czosnek.
Zagotowałam, doprawiłam sola i pieprzem i barszcz gotowy.
Podałam z kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego.
Przepis Aniela Redelbach

1 komentarz:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks