Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 3 lutego 2014

Keks dyniowy

Dynię zakupimy w Tesco, wczoraj byłam i są.
Nie ma wymówki żadnej, ciasto jest obłędne w smaku, no i zdrowe.
Zachęcam do pieczenia.

                    Składniki:
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • 80 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki  maślanki
  • 1 szklanka  puree z dyni
  • 2 łyżeczki przyprawy do  piernika 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • sól
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • masło do natłuszczenia foremki
  • bułka tarta do wysypania foremki
  • cukier cynamonowy do posypania ciasta 

Do miski wsypałam mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sól i sodę, wymieszałam.
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę a potem dodawałam po 1 jajku cały czas miksując.
Potem dodałam do masy puree z dyni i esencję waniliową, ubijałam aż masa była gładka i puszysta.
Wtedy dodałam połowę mieszanki mącznej, wlałam maślankę i dodałam resztę mieszanki mącznej.
Dobrze wymieszałam, po czym dodałam żurawinę, rodzynki i posiekane orzechy, wymieszałam po raz ostatni.
Keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam bułka tartą.
Ciasto przełożyłam do formy, wyrównałam wierzch, posypałam cukrem cynamonowym i piekłam przez 70 minut w temperaturze 180 C lub do suchego patyczka.

Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks