sobota, 29 marca 2014

Orecchiette z pesto z roszponki i czipsami z chorizo

Makarony to idealny materiał na szybki obiad a te małe muszelki zwane orecchette doskonale pasują do sosów wszelakich.
W tym przypadku dołożyłam zielone pesto a na koniec czipsy z hiszpańskiego chorizo i obiad gotowy.
Polecam serdecznie.

                  Składniki:
  • 250 g włoskiego makaronu orecchette
  • 80 g kiełbasy chorizo w plastrach
                   Pesto:
  • 100 g roszponki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki startego sera cheddar 
  • 3 łyżki parmezanu
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki wody z gotowania makaronu w razie jak pesto będzie za gęste
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, zachowałam trochę wody z gotowania.
Pesto robiłam w blenderze ale jak ktoś ma więcej czasu polecam ucieranie składników w moździerzu.
Pesto ma wtedy zdecydowanie lepszy smak.
A więc w misie blendera wylądowała roszponka, uprażone na suchej patelni orzechy włoskie, ząbek czosnku.
Wszystko zmiksowałam a potem dodałam starte sery, olej oraz na koniec sok z limonki.
Jeśli pesto będzie za gęste dolejcie odrobinę wody z gotowania makaronu.
Na koniec doprawiłam solą i pieprzem.
Plastry kiełbasy chorizo wysmażyłam na suchej patelni na chrupiące czipsy.
Makaron wymieszałam z pesto a na talerzu udekorowałam czipsami chorizo.
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger