niedziela, 30 marca 2014

Rolada z cielęciny z jarzębiną

Wiadomo że mięso cielęce jest bardzo delikatne i powiedziałabym raczej mdłe, dlatego dodatek jarzębiny zaostrza pięknie naszą roladę.
Mięso jest kruche, soczyste i delikatne a jarzębina dodaje mu pikanterii.
Zapraszam do degustacji.

                 Składniki:
  • 1 kg kulki cielęcej
  • 250 g konfitury z jarzębiny [ klik ]
  • 1 łyżeczka ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • masło klarowane do smażenia
 Do moździerza wsypałam pieprz kolorowy, cynamon, pieprz cayenne oraz sól.
Utłukłam wszystko na pył.
Mięso rozkroiłam tak aby powstał prostokąt.
Natarłam mięso przyprawami z obu stron a na część środkową wyłożyłam konfiturę z jarzębiny i zwinęłam mięso w roladę.
Mięso związałam sznurkiem bawełnianym i odstawiłam na minimum 3 godziny.
Potem na patelni rozgrzałam masło i olej i podsmażyłam na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.
 Mięso przełożyłam do naczynia do pieczenia wraz z sosem ze smażenia i piekłam roladę pod przykryciem 60 minut w temperaturze 190 C.
Po wyjęciu z piekarnika mięso odpoczywało 15 minut.
 Smacznego.
Przepis własny.

3 komentarze

  1. Buziaki zostawiam i pozdrawiam.Smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardziej niż rolada, jeśli mam być szczera, zachwyciła mnie konfitura z jarzębin! Mam przed domem wielkie drzewo, z którego co roku spadają te magiczne czerwone kulki. Nie wiedziałam, że mogą się przydać! Konfitury, świetny pomysł!
    Teraz muszę czekać na owocowanie.
    Zapraszam do mnie: srodkowo.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger