Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 23 marca 2014

Różowa truskawkowa babka z pijanymi owocami i polewą czekoladową

Babkę upiekłam w ramach wydarzenia które utworzyła Piernikowa Chata - "Ciasta na Wielkanoc"
Tym razem piekliśmy babkę z kisieli.
Ja już kiedyś wstawiłam przepis na babkę z kisieli [ klik ] ale ten jest inny.
Baba jest puszysta i aromatyczna, a dodatek owoców suszonych moczonych w rumie to rewelacyjny pomysł.
Zaraz na początku Wam napiszę że aby baba była o kolorze jaki sobie wymarzycie musicie kupić kisiele  ze sztucznym barwnikiem bo te z naturalnym wychodzą szare.
Albo użyć z naturalnym i dodać odrobinę barwnika w płynie czy proszku.
Ja w moim wypieku dla pewności użyłam na czubku noża barwnika czerwonego w proszku. 
Ciasto wzbogaci już dużą kolekcję  przepisów na Wielkanoc [ klik ].

              Składniki: ( tortownica 24 cm )
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka proszku z kisieli truskawkowych
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki żurawiny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z truskawek
  • garść czipsów truskawkowych [ klik ]
  • 50 ml rumu
  • 1 łyżeczka mąki
  • na czubku noża barwnik czerwony
  • 2-3 łyżki posiekanych pistacji
  • polewa czekoladowa

Jeśli użyjecie do wypieku kisieli z cukrem wtedy należy zmniejszyć ilość cukru.
Rodzynki, żurawinę oraz czipsy truskawkowe zalałam rumem i zostawiłam na 30 minut aby napęczniały.
Po tym czasie odcedziłam na sicie i jak przeschły wymieszałam z 1 łyżeczką mąki.
Białka jaj ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą cukru.
Miękkie masło utarłam z cukrem i dodawałam po jednym żółtku cały czas miksując.
W drugiej misce wymieszałam mąkę, kiesiele i proszek do pieczenia i dodałam stopniowo do masy maślanej.
Na koniec dodałam ekstrakt oraz barwnik i dokładnie wymieszałam.
Teraz do masy dodałam ubitą pianę na dwa razy i delikatnie wymieszałam. 
Podczas dodawania drugiej części piany dodałam też pijane owoce.
Piekłam ciasto w 180 C przez 40 minut.
Po ostudzeniu polałam polewą czekoladową oraz posypałam posiekanymi pistacjami.

Smacznego. 

12 komentarzy:

  1. Piękna. Dziękuję za udział w akcji i zapraszam do kolejnej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na ciasto, wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bellissima e originalissima torta!
    Sandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Vi consiglio vivamente di provare, grazie.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. ten róż jest nieziemski :)

    czarodziejkasmakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przepadam za różowym ale ten mi sie podoba.

      Usuń
  5. Kolor ma zachwycający :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks