poniedziałek, 17 marca 2014

Sajgonki z krewetkami i kapustą kiszoną

Sajgonki to jedna z najpopularniejszych azjatyckich potraw w Polsce, zna i lubi ją prawie każdy. 
Nazwa ta używana jest jedynie w Polsce, w innych krajach europejskich stosuje się nazwę spring rolls, która pochodzi od chińskiej nazwy tej potrawy.
Przyrządza się je jednak w wielu innych azjatyckich krajach: Wietnamie, Singapurze, Indonezji i Filipinach.
Lubicie sajgonki ? a kto robił ? my dość często smażymy sajgonki z różnymi dodatkami.
Są chrupiące, pyszne i pożywne i robi się je szybciutko.
Serdecznie polecam.
Sajgonki z krewetkami i kapusta kiszoną.

  
                     Składniki:
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka 
  • ok. 15 cm ogórka wężowego
  • 200 g krewetek tygrysich obgotowanych
  • mały słoiczek marynowanych małych podgrzybków
  • olej ryżowy do smażenia
  • sos sojowy 

Najpierw pokroiłam drobno kapustę.
Marchewkę obrałam i razem z ogórkiem obierakiem do warzyw zestrugałam cienkie, długie plasterki.
Papier ryżowy smarowałam wodą i gdy zmiękł nakładałam porcję kapusty, krewetki, ogórka, marchewki i grzybka.
Zwinęłam je tak jak się zwija naleśniki na krokiety. 
Smażyłam sajgonki w głębokim tłuszczu aż się zrumieniły.
Podałam z sosem sojowym i warzywami skropionymi octem ryżowym i solą.
Do sajgonek dodatkowo podałam sos sojowy.
Smacznego.
Pomysł własny.

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger